schengen vize
schengen vize başvuru

Yeşil pasaporta (Hususi) sahip Türkiye vatandaşları için Schengen bölgesine dahil olan ülkelerin sınır girişlerinde uygulanan kontroller sıkılaştırıldı. Geçtiğimiz yıllara oranla Schengen vize başvurularında ret oranları iki katına çıktı.

Türkiye’nin AB’den talep ettiği vize serbestisi konusunda AB tarafında sessizlik sürerken, vize başvurularında da ret oranları arttı.

Vize ret oranlarını arttıran ülkelerin başında Almanya geliyor. Almanya’nın, Türkiye’den resmi görevli olarak değil, şahsi amaçlı olarak seyahat eden yeşil pasaport sahiplerine yönelik kontrollerini son dönemlerde sıkılaştırdığı biliniyor.

Almanya’da pasaport kontrol noktalarında bazı yeşil pasaport sahiplerinin uzun süre beklemek zorunda kaldığı, hatta son dönemde bazı vatandaşların ilk uçakla geri gönderildiği haberleri geliyor. Türkiye’nin Düsseldorf Başkonsolosluğu sosyal medya üzerinden yaptığı duyuruyla da vatandaşları bu konuda uyardı.

“İlk uçakla geri gönderiliyor”

“Hususi Pasaport” olarak adlandırılan ve Schengen ülkeleri için 90 güne kadar vize muafiyeti bulunan olan yeşil pasaport sahibi vatandaşların, Almanya’ya şahsi amaçlı yapacakları seyahatlerde bazı koşulları karşılaması gerektiğine dikkat çeken Başkonsolosluk, “Alman sınır polisi pasaport kontrolü noktalarında, sağlık sigortası, dönüş bileti ve kalınacak süre için günlük 45 € nakit para veya geçerli bir kredi kartı ibraz edilmesini talep etmektedir (…) Aksi halde vatandaşlarımız ülkeye kabul edilmeyebilmektedir ve ilk uçakla Türkiye’ye geri gönderilebilmektedir. Yeşil pasaportu olan vatandaşlarımıza ve Schengen seyahati yapacak vatandaşlarımızın bu hususlarda tedbirli olmalarını tavsiye ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

2014 yılında vize başvurularının yüzde 4,4’ü reddedilirken, bu oran 2018 yılında neredeyse iki katına çıkarak yüzde 8,5’e ulaştı.

2018 yılı istatistiklere göre, Türkiye’de 2018 yılında Schengen vizesi için en fazla müracaat Almanya İstanbul Başkonsolosluğu’na yapıldı. Bunu Fransa, İtalya ve Yunanistan’ın İstanbul başkonsolosluklarına yapılan müracaatlar izledi. 2018 yılında Schengen vizesi için listenin en altında yer alan ülkeler ise Estonya, Malta ve Portekiz oldu.

Kaynak: Birgün