almanyada iş bulma yöntemleri
almanya'da iş bulma yöntemleri

Almanya’da iş arayan kişiler güncel iş ilanları kapsayan çevrimiçi iş borsalarının oluşturduğu geniş bir yelpazeden seçim yapma olanağına sahipler. Bu yelpaze içinden en önemlileri kamu programları, kurum ve kuruluşlarının iş ilanları sayılabilir.

1- Almanya Federal İş Kurumu’nun İş Borsaları

Almanya iş hayatının ulusal dairesi, Almanya Federal İş Kurumu’dur (Bundesagentur für Arbeit [BA]). Kurumun elemanları, başvurucunun uzmanlık alanlarıyla ilgili konularda hem çevrimiçi hem de danışma görüşmeleri kapsamında destek sağlıyor.

BA’nın online meslek borsası, Almanya’da iş açığı olan pozisyonların listesini tutuyor. BA portalına, veri bankasına mesleklerini ve uzmanlık alanlarını, ayrıca çalışmak istedikleri yerleri girebiliyorlar. İnternet sitesinde 7 dilde arama yapılabiliyor, ancak iş ilanlarının büyük çoğunluğunun Almanca olduğunu belirtmekte fayda var.

Meslek borsalarının kullanıcıları, sistemde kişisel profillerini oluşturarak kendilerine ait mesleki deneyimlerini sisteme girebiliyorlar, bu sayede nitelikli eleman arayan işverenlerin dikkatlerini kendi üstüne çekebilmeleri mümkün oluyor.
Detaylı Bilgi: http://jobboerse.arbeitsagentur.de/

2- Yurt dışı İş ve Uzman Bulma Merkezi (Zentrale Auslands- und Fachvermittlung [ZAV])

Almanya’da ikamet etmekte olan Türk vatandaşları, bir İş Kurumu ofisine şahsen müracaatta bulunabiliyor. Almanya’da 150’yi aşkın İş Kurumu Ofisi ve bu ofislere bağlı 600 tane İş ve uzman bulma merkezi hizmet veriyor. Bu merkezlerden telefonla veya e-posta yoluyla randevu alınabiliyor.

Yurt dışı İş ve Uzman Bulma Merkezi (ZAV), Almanya Federal İş Kurumu Almanya’da yaşayan göçmenlerin gereksinimlerine göre de ayarlanmış bir bölümüdür. Kurumun elemanlarına telefonla veya elektronik postayla ulaşılabiliyor; kurumda çalışan kişiler Almanca ve İngilizce konuşuyorlar. ZAV iletişim hattının numarası: 00 49-2 28-7 13 13 13. E-Mail adresi: zav@arbeitsagentur.de.
Detaylı Bilgi: www.arbeitsagentur.de

3- “European Job Mobility Portal“ EURES

Avrupa Komisyonu, 26 farklı dilde çevrimiç, kapsamlı bir iletişim ağı işletmek suretiyle Avrupa’da iş arayanların hareketliliğini destekliyor. “European Employment Services“ (EURES) portalı  mevcut, boş kadroları gösteren bir veri bankası kapsıyor ve Avrupa’daki iş piyasaları hakkında kullanıcıya bilgi veriyor. Başvurucuların, istihdam açığı olan alanları tespit etmesi “İş Arayanlar” bölümü ile mümkün oluyor. “İş arama” butonda bir çalışma alanı seçilebiliyor veya çalışılmak istenen meslek ismi girilerek iş ilanları taratılabiliyor.

4- Uzman Eleman Portali “Make it in Germany”

Almanya’da uzman eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bu nedenden ötürü Almanya Federal Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Federal Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ve Federal İş Kurumu (BA) bir alanında uzman bulma kampanyası başlattılar. Bu kampanyanın önemli bir parçası, çok dilli internet portali “Make it in Germany”.

Burada Almanya dışındaki uzmanlar istihdam edilebilecekleri kurumları görebiliyorlar. İnternet sitesi ayrıca boş kadroları da gösteriyor; bu kadroların kökeni, BA’nın meslek borsası. “Autotranslate“ aracı, eleman ihtiyacı duyulan iş alanlarını çok sayıda dile tercüme ediyor. Dikkat: Bu çeviri otomatik bir çeviri olduğundan, portal bu konuda sorumluluk kabul etmiyor. Almanya dışındaki uzmanlar “Almanya’da Çalışma ve Yaşama Danışmanlık Hattı“ üzerinden veya 00 49-30-18 15 11 11 numaralı telefonla danışma hizmetinden de faydalanma imkanına sahip.
Detaylı Bilgi: www.make-it-in-germany.com

5- Araştırmacılara Yönelik İş Alanları

Avrupa Komisyonu, araştırmacılar için özel olarak geliştirilmiş olan internet platformu “Euraxess” aracılığıyla bilim insanlarının Avrupa içindeki hareketliliğini destekliyor. Avrupa genelini kapsayan bu iletişim ağına 30’u aşkın Avrupa ülkesi iştirak ediyor. Kullanıcılar, önce kendi uzmanlık alanlarını, sonra da kariyer derecelerini seçiyorlar; buna göre ekranda, mevcut eleman ihtiyacına ilişkin bir liste çıkıyor. Almanya’nın ulusal “Euraxess” Koordinasyon Merkezi, Alexander von Humboldt Vakfı bünyesinde yer alıyor. “Euraxess Germany“ Portalı’na Almanca ve İngilizce olarak erişilebiliyor.
Detaylı Bilgi: www.euraxess.de

6- Alman Bakıcılar Birliği Meslek Borsası

Almanya’da hasta ve yaşlı insanlara bakacak çok sayıda nitelikli bakım elemanına ihtiyaç duyuluyor. Alman Bakıcılar Birliği kendine ait bir iş borsası kurmuş durumda. Başvurucular mevcut teklifleri meslek dalı ve bölgeye göre filtreden geçirebiliyorlar. Ancak internet sitesi yalnızca Almanca olarak hazırlanmış.
Detaylı Bilgi: www.dpv-online.de

7- Sosyal Medya ve İş Fuarları

Bazı şirketler, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda ve LinkedIn ve Xing gibi mesleki iletişim ağlarında da iş ilanlarını yayınlıyorlar; sosyal medya sayfalarını bir gözden geçirmeye değer.

Almanya Federal İş Kurumu ve birçok şirket, Almanya dışındaki meslek borsalarında temsil ediliyor. Bunun avantajı, buralarda doğru muhatapların şahsen hizmet veriyor olmaları. İyi bir adres, EURES meslek borsaları:”European Job Days” adı verilen günler, ilkbahar ve sonbaharda Avrupa ülkelerinde yapılıyor. Yurt dışı ve Uzman ve İş Bulma Merkezi (ZAV) personelleri, ve çoğu kez Alman şirketlerinin elemanları güncel personel ihtiyacı hakkında bilgi veriyorlar.

Kurumsal Alman firmalarının çoğunluğunun internet sitelerinde mevcut eleman ihtiyacı hakkında bilgi verdikleri belirli bir bölüm oluyor. Bunlardan bazıları İngilizce de mevcut olarak sitede yer alıyor. Uzmanlar, bir firma hazırda bir eleman arama ilanı vermemişlerse de, rastgele bir iş başvurusunda bulunmayı deneyebilirler.
Detaylı Bilgi: https://ec.europa.eu

8- Gazetelerin İş Portalları

Çok sayıda günlük ve haftalık Alman gazetesi, firmaların online iş ilanlarını tıpkı Türkiye’de olduğu gibi yayınlıyor. Uzman ve yönetici elemanlara yönelik en kapsamlı meslek borsalarını Frankfurter Allgemeine Zeitung ve Süddeutsche Zeitung gazetelerinde bulabilirsiniz. Haftalık Die Zeit gazetesi de iş ilanlarını yayınlıyor.

Kaynak: deutschland.de TR